2019-01-23: … du är ny postdoktor från och med 1 januari vid Karlstads universitet, Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande, CRS. Vad ska du göra?

– Jag ska vara här i två år och min forskning kommer att vara inom Akademin för smart specialisering och projektet Skogen som resurs och möjlighet för regional utveckling.

Vad har du gjort tidigare?
– Jag är uppvuxen i Colombias kafferegion mitt bland Anderna och har min grundutbildning och masterutbildning därifrån. Min forskarutbildning bedrev jag vid Working Centre for development studies i Newcastle i norra England. Min avhandling handlade om lokal utveckling kopplat till hållbarhetsfrågor. Sommaren 2017 kom jag som gästforskare till Linköpings universitet, Centrum för kommunstrategiska studier.

Hur kommer det sig att du sökte till CRS vid Karlstads universitet?
– När annonsen efter en postdoktor dök upp, kände jag att det var helt rätt med tanke på min inriktning. Forskningsprojekten handlar om det som är kärnan i min egen forskning – innovationsprocesser och hållbar utveckling på lokal och regional samhällsnivå.

Hur trivs du så här långt?
– Jag gillar verkligen kylan – även om ishalkan är en utmaning! Och så vackert med närheten till naturen och med allt vatten. Jag gillar att Karlstad varken är för stort eller för lite och har blivit så vänligt och varmt mottagen av kollegorna. Det känns bra.

Diana Morales avhandling heter “Regional Co-operation and local and regional development: a comparative analysis of the Coffee Region (Colombia) and the O’Higgins Region (Chile)”.